Графичният дизайнер Милтън Глейзър, пресъздал любовта към родния си град с прочутото в цял свят лого "Аз обичам Ню Йорк", почина в петък, когато навърши 91 години, съобщи Асошиейтед прес.

Глейзър получил инсулт, става ясно от думите на съпругата му Шърли Глейзър пред в."Ню Йорк таймс".

Дизайнерът е автор и на психеделичния плакат от 1967 г., изобразяващ силуета на Боб Дилън с разноцветни коси.

През 1977 г., в рамките на кампания за насърчаване на туризма и промяна в имиджа на Ню Йорк, белязан по онова време от престъпност, Глейзър създава изчистеното, състоящо се от четири символа лого "Аз обичам Ню Йорк". Между буквите I (аз) и NY (Ню Йорк - съкр.) е изобразено червено сърце, което заменя думата "обичам". Този знак се превръща в част от американската попкултура и разпознаваем символ на мегаполиса.

В плакати, реклами, логотипи и книжни корици, Глейзър пресъздава духа на 60-те години с прости форми и цветове. Дизайнерът е сред основателите на сп."Ню Йорк" в края на 60-те години на миналия век заедно с журналиста Клей Фелкър. Когато през 1977 г. Рупърт Мърдок придобива списанието, основателите напускат и заедно с тях си тръгва цялата редколегия, която оставя недовършен броя на списанието три дни преди печат.

Творби на Глейзър са част от частни колекции. Самият той обаче не обича да определя творбите си за изкуство. "Предлагам да елиминираме термина "изкуство" и да наричаме всичко работа", каза Глейзър в интервю за Асошиейтед прес през 2000 г. по повод изложба с негови произведения в музея на изкуствата във Филаделфия. "Когато нещо е наистина необикновено и вълнува по определен начин, можем да го наричаме "велика" работа. И да наричаме "добра" една работа тогава, когато е изпълнила задачата си, и "лоша", когато не я е изпълнила".