Градският надзорен съвет на Сан Франциско отмени решението си от миналата седмица, с което се разрешава на полицията да използва роботи със смъртоносни оръжия за ликвидиране на престъпници - ход, който предизвика протести от страна на жителите на града и правозащитни организации. Отмяната на решението обаче може да е временна - въпросът ще бъде обсъден допълнително.

Първоначално Градският съвет е разрешил на полицейското управление в Сан Франциско да използва роботи с дистанционно управление "като смъртоносен инструмент, когато смъртта на граждани или полицейски служители е неизбежна и тя надделява над всяка налична възможност за използване на сила". Говорител на местната полиция заяви, че правоприлагащите органи могат да поставят експлозиви на роботи, предназначени да прочистят, дезориентират или неутрализират въоръжен или опасен заподозрян, "за да спасят или предотвратят по-нататъшна смърт на невинни хора". В страната вече имаше прецедент: през 2016 г. в Далас, Тексас, мъж, който застреля петима полицаи, беше ликвидиран с робот-сапьор, носещ бомба.

Инициативата беше остро критикувана от активисти за правата на човека, които видяха в нея още една проява на милитаризацията на американските правоприлагащи органи. Те заявиха, че тази практика "ненужно застрашава живота" и че обществото "не се чувства добре от използването на въоръжени роботи във всяка ситуация". Те нарекоха подобна употреба на машини "идеален пример за ескалация и милитаризация на полицейския модел". Тези аргументи като че ли намериха отклик сред членовете на градския съвет и дори тези, които преди това бяха гласували за него, започнаха да поставят под въпрос решението си.