Професор Марсело Глейзър счита теорията, че живеем в симулация за невярна.

"Твърде удобно е да обвиняваме за сегашната си бъркотия сили извън нашия контрол", пише ученът по физика и философия от Дартмутския колеж Марсело Глейзър в редакционна статия за Института за изкуства и идеи. "Всъщност този вид "не съм виновен" звучи много като религиозното "това е Божията воля". Не наша вина, не наша отговорност, "те" ни причиняват това".

Глайзър, лауреат на наградата Темпълтън, посочи това, което ключовите заблуди в оригиналната симулационна теория на оксфордския философ Ник Бостром.

Първо, твърди той, ако живеем в симулация, управлявана от свръхчовешка раса, нищо не им пречи самите те да бъдат част от симулация, линия на мислене, която може да доведе до абсурдна верига от симулирани реалности.

Второ, пише ученият от Дартмут, е откритият въпрос защо някой постчовешки или извънземен вид би искал да симулира човечеството на сегашното му ниво.

Глайзър твърди, че независимо от непознаваемата истина на реалността, начинът, по който "аргументът на симулацията се забърква с нашето самочувствие" кара вярващите да се "откажат от чувство си за автономност" и да станат нихилисти.

"В края на краищата, ако всичко е голяма игра, която не можем да контролираме, защо да си правим труда?" той написа. "Каква разлика могат да имат моите действия или чувство за цел?"

"Опасността от този вид нихилистичен философски аргумент е, че така ние се отказваме от волята си да се борим за това, в което вярваме. Отказваме се да променим това, което трябва да се промени", заключава Глайзър.