Русия разпространи първото видео от изстрелването на хиперзвуковата ракета "Циркон". В ролята на "стартова площадка" е влязла стана водещата фрегата от проект 22350 "Адмирал Горшков". Новото оръжие е предназначено за базиране на кораби, предава Russia Beyond.

Фрегатата е построена в корабостроителницата "Северная верф" в Санкт Петербург и влезе във флота през лятото на 2018 година. В момента това е най-съвременният боен кораб в Северния флот. По-рано фрегатата изпълни успешно задачи на няколко учения и околосветско плаване.

"По данни на обективния контрол хиперзвуковата противокорабна крилата ракета "Циркон" директно е поразила морска цел на разстояние 450 км. Скоростта на полета на ракетата е била повече от 8 Маха", заявиха от военното ведомство.

По план обхватът на маневрената и бърза ракета е 1000 километра.

Отбелязва се, че летателните изпитания на хиперзвуковата крилата ракета "Циркон" ще продължат. В бъдеще"Циркон" ще се използват за оборудване на подводници и надводни кораби на руския флот.

По-рано беше съобщено, че руският президент Владимир Путин е поздравил военните и учените за първия успешен пуск на ракетата "Циркон".

През пролетта заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко заяви, че "Цирконите" ще бъдат използвани за оборудване на атомните подводници от проектите "Антей" и "Ясен", фрегатите от проекти 22350 (серия "Адмирал") и 23560 (перспективен атомен разрушител "Лидер"), както и атомния крайцер от проект 1144.2 "Адмирал Нахимов".

Любопитно е, че първото видео със стартът на новото хиперзвуково оръжие е публикуван на 7-и октомври - рождения ден на президентът на Русия, Владимир Путин.