Русия, за разлика от чуждите държави, има на въоръжение хиперзвукови ракетни комплекси. Това заяви на ежегодното заседание на дискусионния клуб "Валдай" руският президент Владимир Путин, цитиран от ТВ "Звезда" и Russia Beyond.

"Очевиден факт е - експертите разбират, осъзнават това, че сме изпреварили всички наши партньори и конкуренти в тази сфера. Все още никой няма високоточно хиперзвуково оръжие. Някои планират да го тестват след 1,5-2 години, а при нас то е на въоръжение", каза Путин.

По-рано руският лидер съобщи, че комплексът "Авангард" ще постъпи на въоръжение в руската армия през близките месеци.

"В отговор на изграждането на американската система за противоракетна отбрана ние подобряваме потенциала на своите ударни ракети. Някои от тях вече са в ръцете на нашите военни, а други, като например ракетната система "Авангард", се очаква да влязат на въоръжение през следващите месеци", отбеляза Путин.

"Авангард" е способен да лети в плътните слоеве на атмосферата с хиперзвукови скорости от около 20 000 км/ч, маневрирайки по курса и височината, преодолявайки всяка противоракетна отбрана. Оръжието ще е способно да носи ядрени бойни глави.

Освен това Русия притежава и друг хиперзвуков комплекс - "Кинжал", който се изстрелва от самолети и има по-скоро тактическо предназначение, можейки да унищожава самолетоносачи и други важни цели.

Вижте как изглежда руският "Кинжал" >> >> >>