Холандският стартъп за изкуствен интелект Axelera AI B.V., който произвежда ускорители за изкуствен интелект за друг хардуер, обяви, че е набрал 68 млн. долара за разширяване на дейността си. По данни на Silicon Angle общият размер на финансирането е достигнал 120 млн. щ. долара.

Основните инвеститори включват фонда Invest-NL Deep Tech Fund, фонда на Европейския съвет за иновации, фонда за стратегически партньори на иновационните индустрии и фонда Samsung Catalyst. Участваха и предишни инвеститори, сред които Verve Ventures, Innovation Industries, Fractionelera и италианският държавен фонд CDP Venture Capital SGR.

Според Axelera AI индустрията на изкуствения интелект има потенциала да трансформира много сектори на икономиката, но за да се възползват напълно от силата на AI, компаниите и организациите се нуждаят от високопроизводителни, сравнително евтини и енергийно ефективни решения. Основаната през 2021 г. компания Axelera AI изгражда именно такива ускорители за ИИ, фокусирани предимно върху крайните изчисления.

Водещият продукт на стартъпа е платформата Metis AI Platform, която включва до четири чипа Axelera Metis AIPU с комбинирана производителност до 856 TOPS (INT8). Тя е не само високопроизводителна, но и изключително енергийно ефективна в сравнение с традиционните чипове, което я прави подходяща за периферни устройства, твърдят създателите.

Компанията заяви, че ще използва приходите, за да разшири портфолиото си. Ще бъдат създадени нови решения както за крайни изчисления, така и за облачни центрове за данни, за да се отговори на нуждите на генеративните системи за изкуствен интелект, големите езикови модели (LLM) и мултимодалните модели. Компанията твърди, че новите продукти ще застанат зад центрове за данни от клас петафлопс и екзафлопс. Omdia оценява, че това е богат и обещаващ пазар.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО