Изследователи от университета на Ювяскюля, Финландия, са разработили невронна мрежа, базирана на изкуствен интелект, за ранно откриване на остеоартрит на коляното по рентгенови снимки, пише сп. "Дайагностикс", цитирано от БТА.

Проучването показва, че диагнозата на лекаря и на изкуствения интелект съвпада в 87 процента от случаите, което според авторите е обещаващ резултат.

Опитните специалисти могат да разпознаят ранните признаци на остеоартрит на коляното на рентгенови снимки, но това изисква усилия и време. Изкуственият интелект е в състояние да ги открива много по-бързо, като по този начин снема част от тежестта, падаща върху лекарите.

За разработването на модела на изкуствения интелект са използвани около 700 рентгенови снимки, след което той е валидиран с помощта на около 200 рентгенови снимки.

"Целта ни беше да научим изкуствения интелект да разпознава ранни признаци на остеоартрит на рентгенови снимки. Нещо, което опитните лекари могат да различат визуално по изображението, но не могат да направят автоматично", обяснява изследователят Анри Патрон, отговорен за разработването на метода.

Рентгенологичното изследване е основният метод за диагностициране на остеоартрит на коляното. Ранното откриване може да спести на пациента ненужни прегледи, лечение и операция за смяна на колянната става.

Остеоартритът е най-разпространеното ставно заболяване в света. Само във Финландия, където е направено изследването, с него са свързани до 600 000 посещения при лекар годишно. Смята се, че това струва на финландската икономика един милиард евро на година.