Китай помага на Русия да заобиколи санкциите на Запада, като доставя на Москва военни технологии, както и технологии с двойно предназначение (гражданско и военно), се твърди в незасекретен американски разузнавателен доклад, цитиран от Ройтерс и БТА.

Оценката, изготвена от Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), е публикувана днес от комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

Китай нееднократно е отричал да изпраща военно оборудване на Русия след инвазията ѝ в Украйна.

"Китай доставя технологии с двойно предназначение, които армията на Москва използва, за да продължава войната в Украйна въпреки международните санкции и контрола върху износа", се казва в доклада на разузнаването.

"Данните на митниците показват, че китайски държавни компании от областта на отбраната доставят оборудване за навигация, устройства за заглушаване и части за изтребители на санкционирани руски правителствени отбранителни компании", се посочва в документа.

Докладът отбелязва, че Китай е станал "още по-важен партньор" на Русия след нахлуването в Украйна. Според Службата на директора на националното разузнаван Китай и Русия са увеличили дела на двустранната търговия, уреждана в китайската валута юан, а финансовите институции на двете страни разширяват използването на местни платежни системи.

В доклада се посочва, че Китай е увеличил вноса на руски енергийни продукти, включително петрол и газ, пренасочени от Европа. ODNI цитира голяма част от информацията в медийни доклади. В него се казва също, че "разузнавателната общност не разполага с достатъчно данни, за да прецени дали Пекин умишлено възпрепятства проверките на правителството на САЩ за контрол върху крайната употреба на експортни продукти в Китай".

По-рано този месец Еманюел Бон - главният дипломатически съветник на френския президент Еманюел Макрон - заяви, че Китай доставя на Русия стоки, които биха могли да се използват като военно оборудване, макар и не в голям мащаб.

Представители на САЩ и преди са изразявали безпокойство относно трансферите на "оборудване с двойно предназначение" от Китай към Русия. Те обаче многократно са заявявали, че все още не са видели доказателства за прехвърляне на оръжия за използване от Русия на бойното поле.