Учени от САЩ са разработили революционен олекотен екзокостюм, който може да засили ходенето и бягането, съобщи Фокс нюз, цитирана от БТА.

Високотехнологичният продукт тежи около 5 килограма и включва текстилни компоненти, които се прикрепват към талията и бедрата на потребителя.

Според разработчиците му "роботизираният" костюм е подходящ за носене от пожарникари и участници в спасителни акции, на които се налага да си проправят път през труден терен.

Специалистите смятат също, че благодарение на него могат да се подобрят подвижността и качеството на живот на възрастни хора и индивиди с невродегенеративни заболявания.

"Настоящото революционно изследване ни пренася към бъдещето, когато носими роботизирани устройства ще подобряват живота както на здрави хора, така и на индивиди с травми или нуждаещи се от рехабилитация", обясняват авторите му от Харвардския университет.

Екзокостюмът се контролира от алгоритъм, който долавя дали носещият го човек ходи или бяга, и е първият по рода си, подпомагащ и двете дейности.

Направените тестове на бягаща пътека са показали, че роботизираният костюм намалява метаболитния обмен при ходене и тичане съответно с 9,3 процента и 4 процента.