"Върджин Галактик" ще осъществи в четвъртък първия си космически полет с ракетоплан за търговски цели, съобщи Ройтерс. Екипажът на пътническата ракета се състои от трима италианци.

Компанията "Върджин Галактик" е основана от Ричард Брансън през 2004 г. Това ще бъде първият търговски полет, осъществен от нея в космоса.

Вижте как изглежда космическия кораб на Ричард Брансън >> >> >>

Екипажът се състои от двама бивши италиански военни офицери и един космически инженер от Националния център за изследвания в Италия. Космическият самолет ще се издигне на около 80 км над пустинята на Ню Мексико.

Полетът с името "Галактик 01" се осъществява две години след като самият Брансън предприе пътуване с още петима души от персонала на "Върджин Галактик" за първият тестови полет с екипаж на ракетоплана "Ви Ес Ес Юнити". Тогава компанията обяви, че очаква редовни търговски операции през 2022 г. след допълнителни тестови полети. Тестовата кампания обаче отне повече време от очакваното, след като федералните регулатори приземиха ракетоплана за 11 седмици. Причината за това беше разследване на отклонение от определеното му въздушно пространство по време на полета през юли 2021 г.

Финалният изпитателен полет с екипаж в космоса беше проведен успешно, но с по-малко фанфари преди пет седмици.

"Върджин Галактик" е сред частните инвеститорски компании, включително "Спейс Екс" и "Блу Ориджин", които обслужват богати хора, готови да платят голяма сума, за да изпитат скоростта на свръхзвукова ракета, безтегловността и полета в космоса.

Мисията на италианския екип, който трябва да лети в четвъртък, е обявена като научна. Тричленният екипаж планира да събере биометрични данни, да измери когнитивното представяне и да запише как дадени течни твърди вещества се смесват в условия на микрогравитация.

За полковника от италианските военновъздушни сили Валтер Виладеи полетът е част от тренировъчната му подготовка на астронавт за бъдеща мисия до Международната космическа станция (МКС). Част от екипа са още полковникът от италианските военновъздушни сили Анджело Ландолфи - лекар, и Панталеоне Карлучи, който е член на научния съвет и инженер на полета.

На четвъртото място, определено за пасажер, ще седи инструкторът на "Върджин Галактик" Колин Бенет, който летя за първи път през юли 2021 като водещ инженер на компанията.

"Юнити" ще бъде изведена в полет от двама пилоти на "Върджин Галактик" - полковник-лейтенант Майкъл Мазучи, служил във военновъздушните сили на САЩ, и Никола Печиле от военновъздушните сили на Италия.

Очаква се полетът в четвъртък да продължи 90 минути.

Белият ракетоплан, прикрепен към самолета носител "Ийв" - носещ името на покойната майка на Ричард Брансън, ще излети от космическата площадка "Америка" в Ню Мексико. След достигането на 15 км височина "Юнити" ще се отдели и ще започне да се изкачва със свръхзвукова скорост до достигане на 80-89 км височина.

Тогава космическият кораб ще бъде изключен и екипажът ще бъде почти в безтегловност няколко минути, преди самолетът да премине в режим на повторно навлизане в атмосферата и спускане към пистата.

Ако всичко премине гладко, "Юнити" може да лети отново в началото на август и да започне месечни полети, обяви компанията.

"Върджин Галактик" има резервирани места за 1000 клиенти, които плащат по 250 000 долара за място. Според представители на компанията може да бъдат организирани по 400 полета годишно.

Демонстрацията на безопасността на полета за клиентите е ключова за бизнеса. Ранен прототип на ракетоплана на "Върджин Галактик" се разби по време на тестови полет в пустинята Мохаве в Калифорния през 2014 г.

Тогава загина един пилот, а друг беше сериозно ранен. По време на изпитанията не е разрешено да се качват пътници поради рискове и липса на правителствени регулации на космическия туризъм. Сред другите фактори за космическия туризъм е признаването на височината.

Според НАСА и военновъздушните сили на САЩ астронавт е всеки, достигнал 80 км височина. Според милиардера Джеф Безос, който е собственик на компанията на космически туризъм "Блу Ориджин", "Върджин Галактик" не осъществява истинско космическо преживяване. Суборбитална ракета на Безос "Ню Шепард" е достигала 100 км височина - т. нар. линия на Карман, която се признава за граница между земната атмосфера и космоса.