В рамките на следващите 10 години около 39% от времето, прекарано в домакинска работа и грижи за близките, може да бъде автоматизирано, казват експерти, цитирани от Би Би Си.

Изследователи от Обединеното кралство и Япония помолиха 65 специалисти по изкуствен интелект (AI) да предскажат степента на автоматизация в обичайните домакински задачи след 10 години.

Учените прогнозираха, че пазаруването на хранителни стоки вероятно ще бъде автоматизирано в най-голяма степен, докато грижата за млади или стари е най-малко вероятно да бъде засегната от AI.

Изследователи от Оксфордския университет и японския университет Очаномизу се концентрират върху неплатената домашна работа. Девизът на изследването е: "Ако роботите ще заемат работните ни места, ще изхвърлят ли поне боклука вместо нас?".

Днес роботите "за домашни домакински задачи", като роботите прахосмукачки, "се превърнаха в най-широко произвежданите и продавани роботи в света", отбелязват изследователите.

Д-р Кейт Девлин, читател в AI and Society в King's College, Лондон - която не е участвала в проучването - предполага, че технологията е по-вероятно да помогне на хората, вместо да ги замени: "Трудно и скъпо е да се направи робот, който може да прави множество или общи задачи. Вместо това е по-лесно и по-полезно да създадем помощна технология, която да ни помага, вместо да ни замества", каза тя.

Изследването предполага, че домашната автоматизация може да освободи много време, прекарано в неплатена домашна работа.

Технологията обаче може да бъде скъпа. Ако системите за подпомагане на домакинската работа са достъпни само за част от обществото, "това ще доведе до увеличаване на неравенството в свободното време", каза проф. Хертог, доцент по изкуствен интелект и общество в Оксфордския университет и един от авторите на изследването.

 

"Не мисля, че ние като общество сме готови да се справим с тази масова атака срещу поверителността, свързана с роботизирането на домовете ни", допълва Хертог.

Изследването е публикувано в списанието PLOS ONE.