Специалистите от държавната корпорация "Роскосмос" предлагат от Земята да бъдат заглушавани сигналите, отправяни от чуждестранните спътници-шпиони. Това е способ да се скрие конфиденциалната дейност на територията на Русия от оперативното наблюдение на "орбиталните шпиони", пише "Российская газета", цитирана от Russia Beyond.

"В период от време, когато защитаваният район попадне в зрителното поле на бордовата апаратура на космически апарат за наблюдение, е необходимо да се подсигури блокирането на приемната бордова апаратура на тези космически апарати-ретранслатори, които се намират в зоната на пряка радиовидимост на този космически апарат за наблюдение", гласят материалите на специалистите от компания "Руски космически системи".

Става дума за създаването на множество наземни радиоелектронни станции, предназначени за потискане на сигналите при предаване на данни от спътниците от оптическото, инфрачервеното и радиолокационното наблюдение на спътниците-ретранслатори, подсигуряващи отдаването на данни към наземните приемни пунктове. Такъв способ за намеса, уточняват авторите на разработката, може да се използва само тогава, когато самите спътници-шпиони се намират извън зоната на видимост на наземните станции на своите страни и не могат да изпращат директно получените снимки. За гарантираното блокиране на каналите за спътникова връзка се предлага да се използват едновременно няколко станции.

Авторите на проекта предлагат да се състави база на чуждестранните разузнавателни спътникови системи, да се определи съставът и мястото на разполагане на наземните заглушителни станции, да се състави ред на работата им, а също така и да се определят смущенията, които ще заглушават предаването на данни на чуждестранни спътници.