Нов екип от четирима членове на екипажа се готви да излети до Международната космическа станция като част от мисията SpaceX Crew-7 на НАСА.

Астронавтът на НАСА Жасмин Могбели, астронавтът на ЕКА (Европейската космическа агенция) Андреас Могенсен, астронавтът на JAXA (Японската агенция за аерокосмически изследвания) Сатоши Фурукава ще бъдат придружени от Константин Борисов от Роскосмос.

Мисията ще стартира от Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. Тя ще полети на ракетата Falcon 9, като астронавтите ще са на борда на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX.

Задачата е екипа е да извърши демонстрации на изследователски технологии и дейности по поддръжка на борда на лабораторията за микрогравитация.

Името на Борисов буди любопитсво, заради обтегнатите дипломатически взаимоотношения между САЩ и Русия. Партньорството между двете държави на борда на МКС обаче продължава.

Борисов ще направи първото си пътуване до космоса и също така ще служи като специалист по мисията, работейки за наблюдение на космическия кораб по време на динамичните фази на изстрелване и приземяване.

Той влезе в Корпуса на космонавтите на Роскосмос като кадет през 2018 г.

В края на 2022 година Анна Кикина стана първият руски космонав излетял на борда на космически кораб на SpaceX от САЩ. По-късно, в началото на тази година Андрей Федяев също излетя към МКС на борда на космическия кораб Crew Dragon.

Очаква се договорът между НАСА и Роскосмос за разменени места при излитане към МКС да продължи.