Русия премести една от своите системи за противовъздушна отбрана С-500 в Крим, за да защити Кримския мост, който свързва полуострова с континенталната част на Русия. Това е най-модерната ПВО система на Москва, казва шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов.

Това е първия известен път, в който новата система застъпва бойно дежурство.

Украйна иска да унищожи моста, а новите западни балистични и крилати ракети с увеличена далекобойност дават добри шансове за това. Възможно е за подобна мисия да се ползва F-16 или далекобойната ракета ATACMS на американския комплекс HIMARS.

През септември 2023 година Буданов изрази увереност, че унищожението на струващия 4 милиарда долара мост е "въпрос на време".

Системата С-500, наречена Прометей, е предназначена да осигури отбрана от балистични ракети. Една от целите ѝ е да замени сегашната противоракетна система А-135, разположена в силози около Москва. 

Бившият руски министър на отбраната Сергей Шойгу заяви през април, че С-500 ще бъдат пуснати тази година в две версии - противоракетна отбрана и противовъздушна.

Русия за първи път публикува видео на изстрелване на С-500, извършено по време на тестова в Капустин Яр, близо до Астрахан в Южна Русия през юли 2021 г. Тогава е била тествана противоракетната способност на системата.

Според наличните данни, C-500 се отличава с боен радиус от 600 километра. Една система може да открие и едновременно да удари до десет балистични цели, движещи се със скорост до 7 километра в секунда. С-500 може да прехваща бойните глави при свръхзвукови скорости.

Освен от пусковата установка и ракетите, С-500 се състои и от нови радари.

Комплексът може да неутрализира цели на над 200 км надморска височина, което дава бързи антисателитни възможности на Москва.