Невидимият за противниковите радари безпилотен самолет "Охотник" извърши първия си полет съвместно с най-новия изтребител Су-57, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Във въздуха са били изпробвани възможностите за взаимодействието между дрона и изтребителя Су-57 "по разширението на радиолокационното поле на изтребителя и целеуказанието за употребата на авиационни средства за поразяване", гласи съобщението на страницата на руското министерство на отбраната във Facebook.

От ведомството отбелязаха, че полетът е преминал в автоматизиран режим и е продължил над 30 минути.

Изпитанията на най-новия боен комплекс, създаден от компания "Сухой", се провеждат на едно от изпитателните летища на военното ведомство, гласи съобщението.

Създаденият от "Сухой" безпилотен самолет е построен е по схемата "летящо крило" и тежи 20-22 тона. Дълъг е около 13 метра и има размах на крилете 18 метра. Цялото му въоръжение - ракети Х-35У и Х-59МК2, както и управляеми боеприпаси с тегло до 500 кг - е скрито във вътрешните отсеци. "Охотник" ще може да нанася удари върху наземни цели, но ще може да носи и ракети въздух-въздух. Освен за нанасяне на удари, дронът ще може да се използва и за разузнаване.

Дронът има един двигател (най-вероятно АЛ-31Ф или негова по-съвременна версия) и според различни източници има обсег между 3 000 и 6 000 км. Говори се, че "Охотник" може да работи във връзка с изтребителя от пето поколение Су-57 (ПАК ФА, Т-50). Максималната скорост е около 1000 км/ч.

Руснаците са използвали специални материали и покрития, благодарение на които устройството е почти невидимо за радарите.

Според някои експерти на базата на безпилотника Русия ще създаде и доста по-големия стратегически стелт бомбардировач, който е в процес на разработка от конструкторското бюро "Туполев".