Русия планира да изследва Луната с помощта на роботи с елементи на изкуствен интелект, предаде ТАСС. Това оповести пресслужбата на Роскосмос.

Участието на човека в тази програма хармонично се съчетава с използването на автоматични космически апарати и роботехника с елементи на изкуствен интелект, поясниха от държавната корпорация. Роботизирани системи ще бъдат максимално използвани по време на изследвания на Луната, за да се намалят свързаните със здравето на човека рискове.

Руската програма за изследване на естествения спътник на Земята предвижда изстрелване на автоматични апарати към него, в частност отправяне на сондата "Луна-25" за изследване на южния му полюс. В Руската академия на науките са убедени, че 2021 г. е оптимална за осъществяване на този научен проект. През 2023 г. се планира в окололунна орбита да бъде изведен апаратът "Луна-Ресурс-1".

Мястото за построяване на лунна база ще бъде избрано след краткосрочни пилотирани експедиции, които са включени във втория етап от руската лунна програма. Въз основа на резултатите от осъществяването на втория етап ще бъдат определени оптималните места за построяване на елементи на бъдещата лунна база. Осъществяването на втория етап ще започне след 2030 г. Предвидени са краткосрочни полети на космонавти до естествения спътник на Земята. След приключването на втория етап ще се премине към експедиции за периодично обитаване на Луната от хора.

Руската лунна програма ще бъде осъществена на няколко етапа до 2040 г. По време на презентацията й генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин отбеляза, че руски космонавти за пръв път ще кацнат на лунната повърхност през 2030 г. НАСА междувременно планира да се върне на Луната през 2024 г.