Новата атомна подводница "Император Александър Трети" успешно изпълни изпитателен пуск на балистичната ракета "Булава", предаде ТАСС. Министерството на отбраната на Русия съобщи, след това ще бъде взето решение за приемане на крайцера в състава на руския флот.

"Като част от заключителния етап на програмата за държавни изпитания, новата стратегическа атомна ракетна подводница "Император Александър Трети" успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета "Булава" с морско базиране от Бяло море по бойното поле Кура на полуостров Камчатка. Ракетните стрелби се проведе от подводна позиция. Бойните глави на ракетата пристигнаха в указания район в определеното време. Стрелбата на балистична ракета е последният елемент от държавните изпитания, след което ще бъде взето решение за приемане на крайцера в състав Военноморски сили", съобщиха от руското военно министерство.

Стратегическата атомна ракетна подводница "Император Александър Трети" е сериен кораб, построен в АО "ПО Севмаш" по проект "Борей-А". Той е оборудван с 16 балистични ракети "Булава" и модерно торпедно оръжие.

Тези атомни подводници принадлежат към четвърто поколение и са част от подводните сили на Северния и Тихоокеанския флот. Военноморските сили разполагат с три ракетни подводници "Борей-А", една завършва изпитания и още три са в процес на изграждане.

Атомната подводница "Император Александър III" бе пусната по вода от руския президент Владимир Путин в края на миналата година. Тогава той анонсира строителството на още четири такива плавателни съда.

"Строящите се и проектирани атомни ракетоносци са уникални в много отношения в света, а новите подводници и надводни кораби имат модерни навигационни, комуникационни и хидроакустични системи, оборудвани са с високоточно оръжие и роботизирани системи", посочи тогава Путин.

"Император Александър III" е седмият ракетоносец от семейството "Борей-А". Корабът е в състояние да носи на борда си 16 междуконтинентални балистични ракети "Булава". Той ще изпълняват задачите по стратегическо възпиране и защита на границите на Русия в Тихия океан.

"Борей-А" е модифицирана версия на подводниците от проекта "Борей". Основните разлики между тях е предимно в електронния пълнеж, докато ракетното оборудване остава същото. В допълнение, кабината, хоризонталните кормила и килът, който е станал изцяло движещ се, са претърпели промени.

Подводниците от типа "Борей-А" са по-тихи от основния проект "Борей". С една ракета са в състояние да ударят няколко града.

Ракетите "Булава"

Р-30 "Булава" (по кодификация на НАТО - SS-NX-30) е междуконтинентална балистична ракета с морско базиране като част от стартовия комплекс Д-30. Предназначена е за въоръжаване на стратегически ракетни подводни крайцери (РПКСН) от проекти 09550, 09551 и 09552 "Борей" и "Борей-М". Разработена е от Московския институт по топлотехника (АО MIT Corporation). Главни конструктори на проекта са Юрий Соломонов (до септември 2010 г.) и Александър Суходолски. На 10 януари 2013 г. е приет в опитно-бойна експлоатация.

"Булава" е ключов елемент в съвременнана руска ядрена триада и е най-скъпият оръжеен проект в историята на страната. Този тип ракети имат обсег на полета около 8000 километра и освен с бойни глави, са оборудвани със средства за преодоляване на противоракетна отбрана и примамки.