В деня на Русия, 12 юни, се проведе тържествена церемония по приемането на на най-новата ядрена подводница в състава на руския флот. "Княз Владимир" е първата подводница, построена по усъвършенствания проект "Борей-А". Церемонията се е състояла в град Северодвинск, който се намира в едни от най-северните части на Русия и има население от 183 255 души. На приемането са присъствали висши военни и министърът на промишлеността и търговията. Тя приключи с вдигането на Военноморския Андреевски флаг.

Вижте снимки >> >> >>

"Княз Владимир" е първата подводница, построена по усъвършенствания проект "Борей-А". Освен модернизираното оборудване и подобрените бойни характеристики, измененията касаят и външния вид на 170-метровата подводница, информира Russia Beyond.

"Борей-А" ще бъдат въоръжени с 16 междуконтинентални балистични ракети "Булава". Една ракета "Булава" носи 6 ядрени бойни глави, всяка с мощност от 150 килотона.

По време на тестовия период екипажът на подводницата е успял да се докаже - на 29 октомври 2019 г. успешно е изстреляна междуконтиненталната балистична ракета "Булава", която поразява целта си на полигона "Кура" в Камчатка.

"В увеличението на броя ракети на подводницата няма смисъл, тъй като голямата концентрация на ядрени средства за поразяване на едно място е изгодна за противника - той може да ги изведе от строя с един удар. Също така да пуснеш 20 ракети бързо е по-сложно, отколкото 16", отбеляза сътрудникът от Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Андрей Фролов, цитиран от "Российская газета".

"Княз Владимир" е четвъртата подводница от тип "Борей" и ще служи в редиците на Северния флот. Следващият кораб от серията - "Княз Олег", завърши хидравличните изпитания на корпуса. Той също се строи по проект "Борей-А", но се различава от "Княз Владимир". След изпитанията на двете подводници ще бъде взето решение за окончателния облик на усъвършенствания ракетоносец.

Възможно е някой от тях да носи новото ядрено торпедо "Посейдон".