Първият руски сериен екзоскелет EO-01.02, който през 2019 г. ще влезе на въоръжение в инженерните войски на страната, е "дуракоустойчив", заяви шефът на фирмата разработчик "GB Engineering", Сергей Смаглюк, пред РИА "Новости".

По думите на Смаглюк екзоскелетът вече е бил изпробван в Сирия, като той се е оказал много полезен за сапьорите и операторите на бойни роботи, както и за бойците от инженерните войски.

Вижте как изглежда екзоскелетът >> >> >>

Така например, оператор на бойния робот "Уран-6" е носел със себе си 35-килограмова радиостанция и контролен панел в продължение на 9 часа и едва се уморил. Товарът в случая е бил разположен предимно на гърба, а за да функционира екзоскелетът използва хидравлична система.

"Екзоскелетът ни позволява пълна мобилност - с него може да бягате, скачате и да се преобръщате. Употребата му е сравнително безшумна, което е важно за бойците. Към него могат да се закачат тежки предмети, а вие да не ги усещате. Най-важното е, че той може да се мокри, да бъде удрян и въпреки това - продължава да работи безотказно", заявява Смаглюк.

Екзоскелетът EO-01.02 е изработен от леки метали и карбон, а до 2027 година с него трябва да се сдобият хиляди войници от руската армия. Той позволява носенето на полезен товар до 70 килограма, включително оръжия или ранен войник.

Под определението "дуракоустойчив" или "устойчив на идиоти" се има предвид, че екзоскелетът може да издържа удари, ритници, прах, вода и лоша поддръжка и въпреки това да функционира безпроблемно. Това се дължи на опростения му дизайн и липсата на електроника.