Учени от Националния изследователски университет в Самара получиха патентни права над устройство, което извлича вода от въздуха - дори от сухите пустинни местности, съобщиха от учебното заведение, съобщава Russia Beyond.

"Инженерите от Самарския университет получиха патентно право от Федералната служба за интелектуална собственост за устройство, което произвежда вода и електрическа енергия с помощта на вятъра. Създателите на изобретението, които работят в катедрата за топлинен инженеринг и топлинни двигатели в Самарския университет, посочиха, че уредът е незаменим за сухите и пустинни региони", гласи съобщението.

Според информацията функционирането на автономното устройство "Вихревой родник" е базирано на принципа на конденза. Атмосферният въздух съдържа влага, а, когато се охлажда, влажността се кондензира, което произвежда чиста дестилирана вода. Основна характеристика на устройството е употребата на вихров ефект за производството на вода и електроенергия.

Устройството е изработено от пластмаса, високо е между 6 и 10 метра и е с диаметър от 1-2 метра. През деня то може да произведе около 800 литра чиста студена вода.

"Много е важно да се отбележи, че извличането на вода от атмосферата е най-евтино в сравнение с всички останали методи. Устройството ни не се нуждае от допълнителни финансови ресурси, за да функционира. Достатъчни са еднократни и минимални разходи за сглобяването и монтажа му", гласи коментар на един от създателите и професор от катедрата Владимир Бирюк.

Той добавя, че системата работи, използвайки възобновяеми източници, каквито са вятърната и слънчевата енергия, което прави уредът напълно екологично чист.

Засега устройството обаче е само на хартия, като способностите му трябва да се тестват от прототип.