Пистолетът-карабина ТК509 от 345 ТК калибър е полуавтоматично оръжие със свободен затвор. Това оръжие излиза на пазара като гладкоцевно благодарение на новия си патрон 345 ТК и цев с функция "парадокс" (участък с нарези, които стабилизират куршума и го завъртат по време на полета) с дължина от 305 мм, пише Russia Beyond.

Вижте как изглежда ТК509 >> >> >>

На практика ТК509 се класифицира от закона, като гладкоцевна пушка, въпреки, че запазва много от характеристиките на карабина.

С производството му се занимава компания Molot Arms и "Техкрим" от Вятски Поляни на 800 км източно от Москва. Първото предприятие ще създаде цеви от авиационен алуминий за 345 ТК; второто ще се занимава със сглобката, хромирането и нанасянето на защитно-декоративно покритие на оръжието.

Според професора от Академията за военни науки Вадим Козюлин ТК509 е идеално продължение и развитие на американската платформа М-16 - главният конкурент на АК на пазара за стрелково оръжие.

"За това кой е по-добър - AK или М-16, спорят последните 50 години. И в Русия има търсене и на двете винтовки. Но след въвеждането на ограниченията за доставки на американски пушки след 2014 г., част наши компании купиха лиценз за производство на М-16 и ги произвеждат на платформата на тази карабина. И така ТК509 е идейно продължение на 'американеца' в стилно съвременно руско изпълнение", каза експертът.

В ТК509 се използва максималното възможно количество елементи от стандарта на М-16. Сред тях са всички елементи за удържане на оръжието, а също така и детайлите от ударно-спусковия механизъм и ударника.

Оръжието е създадено за десничари и левичари. Човек може собственоръчно да премести дръжката за вдигане на затвора от лявата или от дясната страна.

При това ТК509, за разлика от другите автомати от серия АК, няма "класически" механични прицелни приспособления. За монтаж на оптиката или мушката са предназначени планки "Пикатини" на стволната кутия и алуминиева цев.