Управителният съвет на компанията OpenAI води разговори с нейния доскорошен президент и изпълнителен директор Сам Алтман, за да се върне той на поста си, предаде Ройтерс, като се позова на американското технологично издание The Verge, цитирано от БТА.

Според запознатите източници инвеститори били притеснени, че отстраняването на Алтман от компанията ще доведе до отлив на талантливи кадри от нея. Компанията OpenAI е в основата на генеративния изкуствен интелект ChatGPT.

Сам Алтман беше отстранен от поста на президент и изпълнителен директор на компанията в петък. Веднага той беше поканен да дойде на работа във Франция от френския министър на дигитализацията Жан-Ноел Баро, допълва Франс прес.

"Сам Алтман, неговият екип и неговите таланти са добре дошли във Франция, където ние ще ги посрещнем, за да направим изкуствения интелект в поза на обществото", заяви Баро в "Екс".

Сам Алтман, който е на 38 години, беше изгряващата звездата на Силициевата долина. За всеобща изненада обаче той беше отстранен от поста му на шеф на OpenAI. Управителният съвет, взел това решение, го упрекна, че той не винаги е бил откровен с него. Алтман каза, че запазва добри спомени от времето, в което е бил начело на компанията.

От пускането онлайн на първата версия на ChatGPT през ноември 2022 г. милиони хора започнаха да я използват. Но въпреки успеха на ChatGPT и на други подобни програми, те пораждат силно безпокойство у хората във връзка с демокрацията, дезинформацията и заетостта.

Сам Алтман става съосновател на OpenAI през 2015 г., като първоначално това е фондация с нестопанска цел.

Роден през 1985 г., Алтман израства в Сейнт Луис в Мисури. На осмия си рожден ден получава компютър. А по-късно интернетът му помага да изживее хомосексуалността си, когато няма все още с кого да говори по темата, разказва самият той в интервю през 2014 г. за изданието "Ескуайър".

Учи информатика в Станфордския университет, но го напуска бързо, за да създаде през 2005 г. социалната мрежа "Луупт", която продава през 2012 г. за сумата от 43 милиона долара.

През 2014 г. застава начело на компанията Y Combinator, която инвестира в стартъпи и консултира предприемачи в замяна на акции.

Сам Алтман обича спортните коли и пилотира самолет в свободното си време. Според "Ню Йоркър" той складирал оръжия, злато, вода и антибиотици в калифорнийското си имение в Биг Сър, в случай че светът претърпи апокалипсис и трябва да се оцелява в подръчни средства, предаде Франс прес.

През юли Алтман пусна официално криптовалутата Уърлдкойн, снабдена със система за глобална идентификация, базирана на биометрични данни.

През 2016 г. Алтман създава приложение, което да подтикне младите да гласуват. Тогава той нарича Доналд Тръмп заплаха за националната сигурност.

През 2019 г. Алтман организира събиране на средства за кандидата на американските демократи за президентската номинация Андрю Йънг, който говори за минимален доход за всички. Тогава Алтман казва, че светът има нужда технологиите да създават повече богатства и от политика, която да разпределя богатствата справедливо.

Друг съосновател на OpenAI е Илон Мъск, припомня Ройтерс.

Според запознати източници Алтман обсъждал и създаване на нова технологична компания, към която да се присъединят ключови кадри от OpenAI и негови лоялни сътрудници.