Управителният съвет на OpenAI, компанията, разработила ChatGPT, обяви, че е освободил един от основателите на компанията, Сам Алтман от поста главен изпълнителен директор. Той също така е отстранен и от борда на директорите.

В изявлението на компанията се казва, че Алтман е уволнен след "задълбочен анализ" от страна на борда. Бордът е стигнал до заключението, че Алтман "не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда, което му е попречило да изпълнява задълженията си". "Бордът вече не е убеден, че той е способен да продължи да ръководи OpenAI", заяви компанията.

Компанията ще търси нов главен генерален директор. Докато трае търсенето, временен ръководител на OpenAI ще стане 35-годишната главна технологична директорка Мира Мурати. Тя работи в компанията от 2018 г. насам. По време на петте си години в компанията, заявиха от управителния съвет, Мурати "е изиграла важна роля изграждането на OpenAI като световен лидер в областта на изкуствения интелект". Преди OpenAI Мурати е работила в Tesla по автомобила Model X, а също така е работила по технологията за контрол на движенията в Leap Motion.

След уволнението Сам Алтман заяви, че е бил доволен от работата си в OpenAI. "Това [преживяване] промени мен лично и, надявам се, света. Най-вече ми хареса да работя с толкова талантливи хора", написа Алтман в социалната мрежа x (бивш Twitter). Той не разкри причините за уволнението си и обеща да разкрие какво ще прави по-късно. В друг пост той написа, че е имал "странно преживяване" заради уволнението: "Беше като да четеш собственото си надгробно слово, докато си още жив. Да показваш любов е разтърсващо."

В изявлението на OpenAI се казва също, че съоснователят и президент Грег Брокман ще се оттегли от поста председател на борда, но ще остане в компанията. Няколко часа след това Брокман написа в социалната мрежа X, че е напуснал OpenAI заради случилото се. След това трима старши разработчици напуснаха компанията, пише The Information.

Грег Брокман заяви, че той и Сам Алтман са били уведомени за уволнението минути преди компанията да публикува официално изявление. Според Брокман вечерта на 16 ноември един от основателите на OpenAI, Иля Суцкевер, е помолил Алтман да говори с него на 17 ноември по обяд. В уречения час Алтман се присъединил към срещата в Google Meet, на която присъствали всички членове на борда с изключение на Брокман. Суцкевер е съобщил на Алтман, че е уволнен.

Малко след това, в 12:19 ч., Иля Суцкевер помолил Брокман спешно да му се обади, а в 12:23 ч. изпратил линк за Google Meet. На Брокман било казано, че е отстранен от борда на директорите, но че той ще остане в компанията, а Алтман ще бъде уволнен. Приблизително по същото време, отбелязва Брокман, OpenAI обяви промяната в ръководството в своя блог. "Доколкото ни е известно, ръководството на компанията е научило за това малко след публикуването му, с изключение на Мира [Мурати], която е научила за това предната вечер", каза Брокман. Служителите на OpenAI са разбрали за смяната на ръководството, когато тя е била обявена публично, пише The Verge.

Бившият главен изпълнителен директор на Google и технически консултант на Alphabet Ерик Шмидт се изказа в подкрепа на Сам Алтман, като го нарече "свой герой". "Той изгради от нищото компания за 90 млрд. долара и промени завинаги нашия общ свят. Нямам търпение да видя какво ще направи по-нататък. Аз и милиарди хора ще спечелим от бъдещата му работа - тя ще бъде невероятна", заяви Шмидт.

Сам Алтман е един от основателите на OpenAI и до последния момент остава основното публично лице на компанията. В началото на ноември той направи успешна презентация на първото по рода си събитие за разработчици DevDay, на което представи нови продукти и подобрения на чатбота ChatGPT. Два дни преди да бъде уволнен, на 15 ноември, Алтман обяви, че компанията спира регистрациите на нови потребители за ChatGPT Plus (платената версия на чатбота), тъй като не е в състояние да се справи с рязкото увеличаване на броя на потребителите. Ден преди уволнението си, на 16 ноември, Алтман говори от името на OpenAI на събитие в рамките на Форума за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Сан Франциско.

Причините за уволнението на Сам Алтман не са известни. Журналистката Кара Суишър съобщи, че според някои сведения той може да е бил уволнен поради финансови несъответствия в OpenAI. Също така, според Суишър, "проблемът" е било събитието DevDay. Източник на Semafor твърди, че Сам Алтман е бил уволнен, след като е започнал да събира пари за нов рисков фонд, специализиран в областта на технологиите. Блумбърг пише, че той е бил уволнен заради разногласия относно стратегията за растеж и предприемаческите амбиции на Алтман да създаде стартъп за чипове с изкуствен интелект или да разработи първото потребителско устройство с изкуствен интелект заедно с бившия дизайнер на Apple Джони Айв.

Microsoft Corporation е основният инвеститор и ексклузивен партньор на OpenAI. След обявяването на напускането на Алтман главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, според източник на Блумбърг, е бил "зашеметен" и възмутен от случилото се. Официално Надела заяви, че компанията "остава ангажирана" с партньорството с OpenAI, Мира Мурати и нейния екип. Анонимен източник на изданието Axios твърди, че в Microsoft са научили за уволнението на Алтман минути преди то да бъде публично обявено.