Коментари - Учени разработиха саморазграждаща се пластмаса | IT.dir.bg
назад

Учени разработиха саморазграждаща се пластмаса

Това се случва чрез влагане на спори на бактерии, които я употребяват като хранителна среда

Обратно в новината
| Редактор : Радостина Димитрова

Коментари - Учени разработиха саморазграждаща се пластмаса | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Полиуретана е пяната, която запълва дупките на банята например. И не изисква висока температура за да полимеризира, за разлика от останалите пластмаси. Така че приложението ще е ограничено. От друга страна тази бактерия по начало си издържа на варене в тенджера. Все пак, как се спира размножаването на тази генно модифицирана бактерия? Явно че с варене или печене не става. Или както си яде саморазграждащата се пластмаса продължава и с да речем костите на погълналия микро пластмаси с бактерии.

Наскоро и във нашите стомаси/за кратко де.../

Чак до ниво кръвни клетки....имаш гадинки в тялото. Ако не са те, ще си, освен ментално, но и физически урод.

Не съхранявайте презервативите до химикалките

Отдавна се търсят начини да се използват бактерии на индустриално ниво за разграждане на пластмаси, но новото е че бактериите един вид се вграждат в самата пластмаса, което, на теория, е добре. Само че не стана ясно как точно се активират тези бактерии, колко време им отнема да изядат 1кг пластмаса примерно и дали остават микропластмаси. Освен това, като принцип, никога не е добра идея да мидифицираш бактерия да издържа на екстремни условия и след това да я пуснеш в природата в огромни количества.

и тостер за шест филии.

Браво, дано не са от тия учени дето гадаят за луната :)

Е това откритие е още от миналия век, когато се чудеха как да рециклират купетата на трабантите на ГДР. Само дето тогава не ги вграждаха в пластмасата предварително, а заразяваха ненужното купе когато трябваше да се рециклира. Ако някой отново си е преписал откритието като съвременно вече е друга тема.

А спират ли се след като свърши пластмасата, в която са били присадени, или се разпространяват на воля? Щом си хапват пластмаси, човешкото направо ще им се услади.