Представители на китайската компания Huawei Technologies, която през май беше подложена на втора вълна санкционни ограничения от САЩ, вече предупредиха за негативните последици от тази политика за американската индустрия. Сега и американски компании алармират, че действията на политическото ръководство на САЩ ще изплашат клиентите им дори извън Китай, предава technews.bg.

Един от разработчиците на полупроводници в Калифорния, пожелал анонимност, коментира пред Nikkei Asian Review, че след налагането на санкции върху Huawei ще бъде по-трудно за американските компании да намерят нови клиенти не само в Китай, но и извън тази страна.

Според Daxue Consulting, през 2019 г. Китай е консумирал повече от 60% от всички полупроводникови продукти, пуснати в света. От друга страна, през 2018 г., преди въвеждането на първата вълна санкции срещу Huawei, полупроводниковата индустрия в САЩ е била четвъртият по големина износител. Високата взаимна зависимост на тези сектори от икономиката на двете страни е очевидна.

Ситуацията се влошава от факта, че много от клиентите на американски компании са едновременно партньори на Huawei, но такива връзки не винаги са очевидни и новите американски санкции значително усложняват международното сътрудничество. Дори ако официално китайският клиент не дава нищо на партньор на Huawei, липсват гаранции, че компонентите, закупени в САЩ, няма да станат част от продуктите на тази китайска марка.

Според източника на Nikkei, лобистите, които представляват интересите на американските разработчици на полупроводникови продукти, активно работят в правителствените кръгове на САЩ. Тяхната задача е да смекчат въздействието на санкциите върху бизнеса на американските компании.

За съжаление, в световен мащаб смущенията в бизнеса и логистиката, причинени от пандемията, се засилват от желанието на САЩ и Китай да осигурят самодостатъчността на своите полупроводникови индустрии. Америка стимулира изграждането на завод на TSMC в Аризона, а Пекин се опитва да следва плана на програмата "Произведено в Китай 2025 г.", която от няколко години укрепва националната полупроводникова индустрия.

Само дйстващите в момента санкции, според някои доклади, ще доведат до загуби за американската индустрия в размер на 49 милиарда долара под формата на пропуснати приходи от китайския пазар. Предстоящото бързо развитие на 5G мрежите в Китай и свързаната с тях инфраструктура изглеждаше за много американски компании гаранция за растеж на приходите, но сега не само коронавирусът, но и политическите различия объркаха картите.

Експерти на Wedbush казват, че на този фон южнокорейската компания Samsung все повече проявява интерес към партньорство с китайски разработчици. Тя се интересува от намаляване на зависимостта от нестабилния пазар на памети и затова търси нови пазари и нови клиенти.

Ако отношенията между САЩ и Китай не се затоплят, според анализаторите на Boston Global, след няколко години южнокорейската полупроводникова индустрия ще може да надмине американската по отношение на оборота, заемайки водеща позиция в света.