Съоснователят на OceanGate, Гуилермо Сьонлайн, изглежда не е смутен от трагедията с подводницата "Титан" и иска да разшири границите на екстремните пътувания. Предприемачът има амбицията да изпрати хора на Венера до 2050 г., пише New York Post.

Вижте снимки от Венера >> >> >>

"Забравете OceanGate. Забравете "Титан". Забравете Стоктън. Човечеството е на прага на голям пробив и може да не се възползва от него", каза Гуилермо Сьонлайн пред Insider.

57-годишният бизнесмен, роден в Аржентина, е вдъхновен от откритие на НАСА. Учените на агенцията установяват, че на около 30 000 метра над повърхността на Венера условията за живот са по-благоприятни. Там температурата, гравитацията и атмосферното налягане са сходни със земните.

Проблемът с дъждовете от сярна киселина и липсата на магнитно поле обаче остават. Скоростта на ветровете в тази част на атмосферата може да достигне до 350 км/ч.

Съоснователят на OceanGate е на мнение, че може да създаде апарат, който да издържи на сярната киселина в облаците на Венера. Той ще се носи в облаците на планетата подобно на цепелин и ще може да се превърне в дом на хора.

"Това е амбициозно, но мисля, че е и много осъществимо до 2050 г.", каза той пред Insider.

"Аз не съм инженер или учен, но имам пълна вяра в способностите ни да преодолеем безбройните предизвикателства, пред които сме изправени в екстремната среда на космоса", казва предприемачът.

Така той стартира фондацията си Humans2Venus. Целта й е да популяризира Венера като планета за колонизация и да събере финансов и научен капитал за изпращането на хора там. Фондацията обаче ще бъде независима от държавни агенции.

Сьонлайн заявява, че използвайки много от знанията на НАСА, компанията му ще постигне по-бързо изграждането на колония на Венера, защото няма да зависи от политици и бюрократи.

Крайната цел на предприемача е да изпрати 1000 души в облаците на най-близката до Земята планета.

Това не е единственото екстремно начинание на Сьонлайн. Компанията му Blue Marble е предприела пет пътувания до космоса, провела е експедиция до връх Еверест и има планове да се впусне в "практически неизследваната" Синята дупка на Дийн през 2024 г. Това е втората най-дълбока морска пещера в света.

Синята дупка на Дийн е известна и с прякора си "Гробницата на гмуркачите", защото е взела живота на множество любители на адреналина, искащи да се спуснат до дъното й.