Изстрелването е било успешно и е извършено от силоз, намиращ се в космодрума "Плесецк".

"Сармат" е двустепенна ракета, задвижваща се с течно гориво. Тя може да носи 15 бойни глави с мощност от 350 килотона или 10 бойни глави с мощност около или над 1 мегатон. ”Сармат” може да излети и само с една бойна глава, която да е с мощност от над 50 мегатона.

Най-важната особеност обаче е, че ракетата може да носи цели 24 хиперзвукови мини ракети. Те могат да маневрират и да се движат със скорсти между 6 174 и 12 348 км/ч. Те също могат да имат тактическа ядрена бойна глава, която да гарантира унищожаването на ПРО комплексите на противника.

Друго предимство на ракетата е, че тя има неограничен обсег и може да прелита над Южния полюс. Всички американски радари, ПРО защити и известителни системи са разположени на север, защото предполагат нападение с ракети, прелитащи над Северния полюс. До сега това бе единствената възможност, но "Сармат" може да прелита над Южния полюс, като по този начин да извършва изненадващи атаки над САЩ.

Освен това, благодарение своята мощност, ракетата може да извършва и частична орбитална бомбардировка, която също е невъзможна за засичане и противодействие.

Тъй като се задвижва от течно гориво, то ”Сармат” се базира в ракетни силози, които по традиция са добре прикрити. Руските инженери са конструирали ракетата така, че тя да не изисква строежа на нови силози, а да може да се настани в старите такива, заемани сега от "Сатана".

Руснаците често обичат да изтъкват, че тяхното въоръжение е без аналог, но поне за сега ”Сармат” наистина няма конкуренция в световен мащаб.

Превъоръжаването с новата ракета ще стартира тази година и ще приключи през 2027 г., когато ”Сармат” ще е единствената, базирана в силоз, ракета на Русия.