САЩ ще платят на Русия 85 милиона долара за всяко място в корабите "Союз" при транспортирането на американски астронавти до Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс пред в. "Политико".

"Смятам, че за сънародниците ни е разочароващо, че през последните няколко години не можем сами да извеждаме американски астронавти в космоса. За целта трябва да платим около 85 милиона долара за място в корабите "Союз". Но скоро ще извършим изпитателни тестове на нова платформа, която ще позволи американски астронавти да се върнат в космоса от територията на САЩ", каза Пенс.

от около 30 милиона долара през 2010 година, цената за едно място на НАСА в руските космически кораби скочи до 85 милиона долара. От 2006 година до сега САЩ са платили над 3 милиарда долара, като цената за едно място в "Союз" скача след пенсионирането на космическата совалка и след въвеждането на санкциите срещу Русия.

В презентация на НАСА от 2016 година обаче става ясно, че едно място в космическия кораб на Boeing и SpaceX ще струва около 58 милиона долара.