САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че е изпитала оръжие, което може да се използва за унищожаване на сателити в космоса, предадоха световните агенции.

Американското космическо командване има доказателства, че Москва е извършила неразрушителен тест на антисателитно оръжие в космоса на 15 юли, се казва в изявление на командването.

"Тестът от миналата седмица е нов пример, че заплахите срещу американските космически съоръжения и тези на техните съюзници са реални, сериозни и нарастващи", се казва в текста.

"Това е неприемливо", написа в Туитър от своя страна американският преговарящ по въпросите на разоръжаването Маршал Билингсли. Той допълни, че става дума за сериозен проблем, който ще бъде дискутиран идната седмица във Виена по време на разговори с Русия относно двустранния договор за ограничаване на броя на ядрените бойни глави.

Във Великобритания вицемаршалът от военновъздушните сили Харви Смит, отговарящ за отдела за космическите въпроси към британското министерство на отбраната, каза, че Лондон е обезпокоен от начина, по който Русия е изпитала един от сателитите си, изстрелвайки снаряд със характеристиките на оръжие. Според Смит подобни действия заплашват мирното използване на космоса и рискуват да доведат до отломки, които да са заплаха за сателити и за космически системи, от които светът е зависим.

В Москва министерството на отбраната каза, че на 15 юли "малко космическо превозно средство е инспектирало един от руските сателити отблизо, като е използвало специално оборудване и тази инспекция е предоставила ценна информация за инспектирания обект, която е била предадена на базирани на земята контролни съоръжения".

Според анализаторите има възможност новия антисателитен тест да е свързан с разработката на ПВО системата С-500, за която се снае, че ще има "космически възможности".

Първото успешно и икономически изгодно антисателитно оръжие е изпитано на 13 септември 1985 година от САЩ. Това е ракета, изстреляна от F-15, която унищожава апарат, намиращ се на орбита на 550 км над Земята. Това е със 100 километра по-високо от орбитата на Международната космическа станция.

Съветският съюз разработва антисателитни оръжия още от 50-те години на миналия век, като това най-често са или балистични ракети или маневриращи "сателити камикадзета". Те обаче се оказват ниско ефективни, като успехът идва през 80-те. Тогава са извършени два успешни теста. При единият МиГ-31 изстрелва ракета в космоса, унищожаваща сателит, а при втория е изпробвана система, базирана на ракетата СС-19.

Антисателитните оръжия претърпяха голямо развитие в последните години, тъй като ролята на апаратите в орбита нарасна значително. От 2006 година до сега са извършвани тестове на нови системи от САЩ, Русия, Индия и Китай. Знае се, че Израел също е на прага на придобиването на антисателитно оръжие.

Рисковете от унищожаването на сателити в орбита, макар и само за тест, е свързано със създаването на облак от космически боклук. Неговите частици изгарят след време в атмосферата, но преди това могат да се превърнат в опасност за някой друг сателит или научна мисия в космоса.