Планиран тест на хиперзвуковата ракета Dark Eagle от станцията на Космическите сили в Кейп Канаверал във Флорида беше отменен в последния момент.

"Автоматизираните проверки преди полет установиха, че батерията не се е активирала, което доведе до непровеждане на теста", разкри вицеадмирал на флота Джони Улф.

Очаква се хиперзвуковото оръжие да осъществи втори опит за тест в края на тази седмица.

Dark Eagle се състои от два основни компонента, ракетен ускорител и безмоторен хиперзвуков глайдер.

Хиперзвуковите оръжия от този тип разчитат на ракетния ускорител, за да задвижат бойната глава-глайдер до оптимална скорост и височина, след което последният компонент се отделя.

Глайдерът е проектиран с висока степен на маневреност, което му позволява да променя курса си хаотично по пътя. Това значително затруднява прихващането и унищожението му. Ниската височина на полета пък го прави труден за откриване.

Бойният обсег на Dark Eagle е 2875 километра, а максималната скорост - около 20 000 км/ч.

Ракетата ще е с наземно базиране, но ще има и версия, изстрелвана от подводница. Знае се, че цената на една бройка е приблизително 41 милиона долара.

САЩ планира да приеме на въоръжение Dark Eagle още тази година. Бойният глайдер е дело на компанията Dynetics. Тя е участвала в много космически и военни проекти, сред които създаването на най-голямата неядрена бомба в арсенала на САЩ - МОАВ, дронът Х-61 и е част от екипът зад създаването на новата лунна ракета SLS.

Ракетата ускорител пък е дело на Lockheed Martin. Не е ясно, дали оръжието може да носи ядрени бойни глави.

САЩ засега изостават от Русия и Китай, които вече имат различни видове хиперзвукови оръжия.