Армията на САЩ планира да се въоръжи с хиляди автономни оръжейни системи през следващите две години в опит да се противопостави на нарастващата мощ на Китай. Това обяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс.

Предприетата от Пентагона инициатива Replicator има за цел да работи с отбранителни и други технологични компании за производство на големи количества въздушни, наземни и водни дронове, пише ScienceAlert.

Мащабът и обхватът на проекта показват, че лицето на войната се е променило завинаги.

През последното десетилетие имаше значително развитие на усъвършенствани роботизирани системи за военни цели. Много от тях са базирани на модифициране на комерсиална технология, която сама по себе си е станала по-способна, по-евтина и по-широко достъпна.

Дроновете-камикадзета днес са едни от най-използваните муниции, за атака на бронирани машини, стратегически сгради и укрепления. Дроновете вече започват да заместват самолетите и дори подводниците.

В речта си Хикс говори за възприеманата спешна необходимост от промяна на начина, по който се водят войните.

Пентагонът заявява, че иска автономните системи да са способни да оперират самостоятелно, без човешка намеса. Това предполага наличието на изкуствен интелект.

Друго изискване е платформите да са достатъчно евтини за масово производство. Накрая от Пентагона разкриват, че ще имат дронове във всички "домейни" на бойното поле - суша, въздух, вода и космос.

САЩ ще противопостави армията си от хиляди роботи срещу Китай.

Народноосвободителната армия на Китай има значително предимство по отношение на количеството. Тя е с повече хора, повече танкове, повече кораби, повече ракети и дори сателити. Качествено силите стават също доста изравнени.

Чрез бързото изграждане на хиляди "автономни системи, които могат да бъдат приписани", програмата Replicator вече ще даде на САЩ броя, който се счита за необходим за спечелване на бъдещи големи войни.

Хипотетичната бъдеща война с Китай предизвиква все повече безпокойство в Пентагона. САЩ не искат да допуснат Пекин да получи контрол над източната част на Тихия океан, а Тайван е последната пречка пред тази цел. Според анализаторите островът може да се окаже пресечна точка и арена на нов глобален военен конфликт.