Bloomberg научи от информирани източници, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) провежда разследване на изявленията на ръководителя на Tesla Илон Мъск относно възможностите на системата за подпомагане на водача Autopilot в рамките на разследването за съответствието със закона на действията на автомобилната компания при популяризирането на системите Tesla FSD (Full Self-Driving) и Autopilot.

SEC разследва ролята на Илон Мъск в оформянето на твърденията на Tesla за възможностите на нейните безпилотни автомобили. Не се съобщава точно кои изявления на Мъск са привлекли вниманието на регулатора. Поради факта, че той е ръководител на Tesla, достоверността на неговите изявления е от особено значение, заяви SEC.

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) отказа да коментира въпроса. Мъск и неговият адвокат Алекс Спиро не отговориха на молбата на Bloomberg за коментар на доклада на източника.

Служителите на SEC преценяват дали Мъск може да е направил неподходящи изявления за бъдещето, казва източникът пред Bloomberg. Разследването на Комисията по ценните книжа и фондовите борси може да доведе до съдебен процес срещу компанията и нейното ръководство или до налагане на глоба.

Tesla и преди е била разследвана за безопасността на своите системи за автоматизирано шофиране. Освен това Министерството на правосъдието на САЩ разследва дали публичните изявления на компанията относно системата за автопилот са подвели потребителите. В момента Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ провежда две разследвания на неизправности в системата Autopilot.