В САЩ приключиха наземните изпитания на нова безпилотна мишена, предназначена за имитация на полети на руския изтребител от пето поколение Су-57 и китайския J-20. Летателните ѝ изпитания се очакват през първото тримесечие на тази година, предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда стелт мишената >> >> >>

Официалното название на летателния апарат е "въздушна мишена от пето поколение", съкратено 5GAT. Цената на една бройка от безпилотника е 10 милиона долара, което по думите на разработчиците е доста ниско, предвид предоставените възможности.

Според изданието Flight Global дронът е получил два двигателя, като тези на американския свръхзвуков учебен реактивен самолет Northrop T-38 Talon.

"Той е проектиран като самолет-невидимка за еднократна употреба за учебен въздушен бой и се явява спаринг партньор, който помага на бойните пилоти да се научат да стрелят по самолети от пето поколение, каквито са руските "Сухой" Су-57 или китайският Chengdu J-20", се казва в публикацията, цитирана от "Российская газета".

5GAT може да прави остри маневри при големи натоварвания, както и да поддържа свръхзвукови скорости. Дронът може да се използва и за нанасяне на удари, тъй като разполага с възможност за монтиране на пилони с оръжия и изстрелването им.