Най-северната база на САЩ, Туле в Гренландия, стана дом на най-модерните американски стелт изтребители F-35. През 2020 година САЩ за пръв път базира F-35 на север, като тогава изпрати 54 самолета в базата Ейлсън в Аляска. Тя обаче се намира под Северния полярен кръг. Базата Туле обаче е сравнително близо до Северния полюс.

Вижте как изглежда F-35 >> >> >>

Вашингтон обръща все повече внимание на своя север, като се опитва да запази водеща позиция в Арктика. Русия също има геополитически интереси в региона. Москва се надява да използва Северния ледовит океан като транспортна отсечка за своите кораби. В региона обаче са открити и значителни природни ресурси, а границите понякога са оспорвани.

Базата Туле дълго време е била обвита в мистерии. По време на Студената война там са базирани ключови радарни инсталации и дори бомбардировачи с ядрени оръжия. Там стартира и строго секретен проект за прокарване на тунели в леда и ползването им за базиране на ядрени ракети.

С разпадането на Съветския съюз непосредственото стратегическо значение на авиобазата Туле намалява. Радарната й станция обаче продължава да предоставя ранно предупреждение за изстрелвания на балистични ракети, заплашващи Северна Америка.

С нарастващото геополитическо напрежение между САЩ и Русия, базата Туле отново става особено важна.

F-35 може да носи ядрени бомби B61 mod 12, които имат точност от 30 метра, могат да се "забиват" навътре в земята и имат мощност от 50Кt. Освен това самолетът има богат арсенал, включващ ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др.

Именно противокорабната му роля би била могла да е сериозна пречка за Русия в региона. Москва все още притежава най-големия флот от ледоразбивачи, които са ключови за усвояването на Арктика.