Стана известно, че Globaltel - операторът на руския сегмент на международната мобилна спътникова мрежа Globalstar, спира да обслужва абонати. Компанията - майка е взела решение да прекрати работата на руските станции за връзка с мрежата. Това съобщи CNews, като се позова на официално изявление на дружеството.

От медията отбелязват, че в актуализираната карта на американската компания липсва не само Русия, но и някои от съседните страни, включително Украйна, Беларус, както и балтийските страни и Кавказ, Казахстан и страните от Централна Азия, а отчасти и Монголия и скандинавските страни.

Спътниковата мрежа Globalstar е създадена от едноименната американска компания и е пусната в търговска експлоатация през 2000 година. Тя предоставя на клиентите гласови повиквания и услуги за пренос на данни с ниска скорост. Сателитният оператор покрива по-голямата част от сушата на света. Компанията предлага на клиентите си не само гласови терминали, но и устройства за интернет на нещата (IoT) и GPS приемници с поддръжка на текстови съобщения.

За да управлява мрежата на Globalstar в Русия, е създадена компанията Globaltel, чийто съсобственик е Rostelecom. На територията на Русия са създадени общо три станции за връзка. През 2002 г. Globalstar обявява фалит, но сателитната мрежа продължава да функционира. Правоприемник на компанията става базираната в САЩ компания Loral Space & Communications