Компютърни учени от Университета на Ватерло са създали софтуер за фалшифициране на глас, който може да заблуди системите за удостоверяване с глас в 99% от случаите. Всичко, което е необходимо, за да се използва този софтуер с машинно обучение за клониране на глас, е пет минути аудио запис на гласа на дадено лице.

Водещият автор на изследването Андре Касис, докторант по компютърна сигурност и защита на личните данни в Университета на Ватерло, обяснява как работи гласовото удостоверяване: "Когато се регистрирате, използвайки гласово удостоверяване, от вас се иска да повторите определена фраза с гласа си. След това системата извлича уникален гласов подпис (гласов пръстов отпечатък) от тази предоставена фраза и го съхранява на сървъра. Когато се опитате да се удостоверите в бъдеще, от вас се иска да кажете друга фраза и характеристиката, извлечена от нея, се сравнява със съхранения в системата гласов отпечатък, за да се определи дали да се предостави достъп."

Съобщава се, че дори мерките за противодействие на фалшифицирането, използвани от системите за гласово удостоверяване, не успяват да открият фалшифицирането, тъй като компютърната програма на Университета на Ватерло, премахва маркери от аудиото с дийп фейк, които "издават, че е генерирано от компютър".

След като направили шест опита да заобиколят системата за удостоверяване, учените постигнали 99% успех. Създаването на фалшив глас за заблуждаване на гласовата автентикация не е изненада, но разработеният от компютърните учени софтуер се оказва толкова ефективен, че професорът по компютърни науки в Университета на Ватерло Урс Хенгартнер изразява надежда, че компаниите, които разчитат на гласовата автентикация като единствен фактор за удостоверяване, "ще обмислят внедряването на допълнителни или по-строги мерки за удостоверяване".