Изследователите са разработили мек проводим електрод, който не изисква инвазивна хирургия за имплантиране и се абсорбира от тялото с течение на времето. Учените казват, че техният метод може да бъде нов начин за лечение на нехронични състояния като рак и нервни увреждания с електрическа стимулация, пише New Atlas.

Терапевтичната електрическа стимулация на тъканите и нервната система често се използва при хронични състояния като болестта на Паркинсон или епилепсия, където хирургически имплантирани електроди осигуряват електрически импулси към специфични области на мозъка. Но електротерапията може да бъде от полза и за хора с най-различни неврологични оплакания.

Изследователи от университета в Лунд и университета в Гьотеборг са разработили проводим органичен електрод, който се вкарва без инвазивна хирургия, интегрира се в тялото и се разтваря с течение на времето.

"Нашата работа естествено интегрира електрониката с биологични системи, което отваря възможности за терапии за нехронични заболявания, които са трудни за лечение", каза Мартин Хьорт, водещ автор на изследването. "В изследването използвахме риба зебра, отличен модел за изследване на органични електроди в мозъчни структури."

Електродите са създадени от A5 водоразтворим йонно-електронен полимер с уникални качества: той е високопроводим хидрогел, който остава стабилен в продължение на няколко месеца.

Поставянето в мозъка става с инжекция, а не с операция. Когато A5 взаимодейства с ендогенни йони, той се подрежда, за да образува стабилен мек електрод. С течение на времето дебелината на мекия електрод се увеличи и от него започнаха да растат дендрити, образувайки тясна връзка с околните клетки. 

"Ние разработихме техника, при която разтвор от наночастици се инжектира в тъканта с помощта на игла с размер на човешки косъм", каза Роджър Олсон, съответен автор на изследването. "Тези частици, съставени от малки молекулни вериги (полимери), след това се самоорганизират в проводяща структура и се интегрират с клетките на тялото."

Проводимата структура започна да се разгражда около девет дни след поставянето, преди да се резорбира напълно, без да причини увреждане.

Учените казват, че предстоят експерименти с гризачи и други по-големи бозайници.