Група елитни хакери от Северна Корея са проникнали в компютърните системи на голям руски производител на ракети. Това се е случило миналата година, разкрива Ройтерс.

Информацията е разкрита от американския експерт по киберсигурност Том Хегел. Според него Русия е разследвала инцидента, а хакерите са използвали зловреден софтуер.

Кибершпионите са пробили защитите на ракетно конструкторско бюро НПО "Машиностроение". В продължение на най-малко пет месеца - между края на 2021 г. и май 2022 г. те са имали частичен достъп до файловете на компанията.

НПО "Машиностроение" е създателят на хиперзвуковата ракета "Циркон". Тя има максимален обсег от 1000 километра и може да носи бойна глава с тегло до 400 килограма. Тя има и версия с ядрена бойна глава с мощност от 200 килотона. Максималната скорост на ракетата е 11 000 км/ч, като тя лети на 28 000 метра надморска височина.

Руското бюро е произвеждало и широк спектър от различни балистични ракети, сред които междуконтиненталната УР-100Н. Тя все още е на въоръжение в Русия. Много е вероятно хакерите да са търсили информация за нея.

"Ракетата УР-100Н се зарежда с гориво във фабриката и се затваря, процес, известен като "ампулизация". Това е трудно да се направи, защото ракетното гориво, особено окислителят, е много корозивно", казва Джефри Луис, изследовател на ракети в Центъра за изследвания на неразпространението на Джеймс Мартин.

Алтернатива е ракетите да се зареждат в продължение на няколко часа преди изстрелването си, но това би компрометирало позицията им и би ги изложило на риск. Тази схема не позволява извършването на бърз ответен удар.

Знае се, че от 2021 година Северна Корея работи по подобна технология. Руският опит би улеснил значително усилията на учените в Пхенян.

КНДР обаче има и програма за разработката на хиперзвукови оръжия и дори преди няколко години обяви, че има бойна глава с формата на глайдер, който може да маневрира при скорости от над 6 000 км/ч.

Ройтерс не можа да определи дали по време на проникването са откраднати някакви данни. Не е известно и каква информация е била прегледана и копирана.

НПО "Машиностроение" не отговори на исканията на Ройтерс за коментар. Руското посолство във Вашингтон и Мисията на Северна Корея към ООН също не коментираха новината.

Миналия месец Сергей Шойгу направи първото посещение на руски министър на отбраната в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Съществуват предположения, че Северна Корея снабдява Русия със снаряди и с други оръжия, необходими за войната й в Украйна.