Основателят на Huawei Рен Джънфей говори пред китайски и японски медии за ситуацията, свързана със санкциите, наложени над компанията му.

"Американските политици подценява нашата сила", заявява Рен Джънфей, цитиран от Синхуа.

"Ние пожертвахме интересите на отделни индивиди, на много семейства в името на един идеал - да станем най-добрите в света. Този идеал рано или късно щеше да доведе до конфликт със САЩ", допълни Рен.

Създателят на най-голямата китайска технологична компания обаче е убеден, че атаките върху Huawei няма да успеят.

В края на миналата година дъщерята на създателя на Huawei и финансов директор на компанията, Мън Уанджоу, бе арестувана в Канада по молба на САЩ. Това стана по обвинението, че китайската компания е нарушила санкциите, наложени от Вашингтон над Иран, като е предоставяла телекомуникационно GSM оборудване на Техеран. Към този момент дъщерята на създателя на Huawei е под домашен арест във Ванкувър, а междувременно от Белия дом настояват за екстрадиция в Америка.

В началото на годината Щатите предприеха мащабна кампания, целяща да убеди съюзниците им да спрат да купуват 5G оборудване от китайската компания. Представители на Белия дом дори посетиха Мобилното изложение в Барселона, където да лобират за прекъсване на бизнес отношенията между Huawei и големите европейски телекоми. Обяснението за това бе, че 5G оборудването на Huawei би представлявало риск за сигурността. Експертите обаче посочват, че китайското телекомуникационно оборудване е по-напреднало и евтино към този момент от останалите конкуренти. Немският регулатор по информационна сигурност разкри, че няма данни, доказващи, че техниката на Huawei може да се използва за шпионаж от китайското правителство. Някои анализатори изказаха тезата, че всъщност закупуването на оборудване от Huawei би могло да попречи на САЩ да шпионира европейските си съюзници.

"Те искат да опетнят Huawei, защото не могат да се конкурират с нас", заявиха тогава от компанията.

В края на миналата седмица американският президент Доналд Тръмп подписа указ, забраняващ на практика на американските компании да имат бизнес отношения с Huawei. Това доведе до спирането на търговията между китайската компания и производителите на чипове от Qualcom и Intel, а по-късно и до отказа на Google да предоставя поддръжка на своята ОС и приложенията си за Huawei.

На подобен натиск бе подложена по-рано и китайската компания ZTE, която обаче смени ръководството си и се съгласи с всички условия, наложени от Вашингтон. В резултат на това ZTE приключи 2018 година с 1 милиард долара загуби, а според анализаторите санкциите са коствали поне 3 милиарда долара на компанията, която се оказа поставена в много неизгодна позиция.

По този повод шефът на Huawei Рен Джънфей добави, че неговата фирма няма да позволи да бъде командвана от Вашингтон, и че няма да смени ръководството си по подобие на ZTE.

"CAЩ oбичa дa нaлaгa caнĸции нa дpyгитe cтpaни. Πpи възниĸвaнeтo нa ĸaĸъвтo и дa е пpoблeм, CAЩ залагат на aгpecивните мeтoди", коментира преди време шефът на Huawei.

Китайската компания отдавна се е готвила за подобно развитие и разполага с добре развит План Б, заяви Рен Джънфей. Смартофоните на Huawei разчитат основно на чипове собствено производство, като според Рен инвестициите в тази посока дори ще се усилят. Освен това от няколко години компанията разработва и собствена операционна система.

Основателят на китайския гигант е на мнение, че последните събития все пак ще окажат негативно влияние върху развитието на компанията в краткосрочен план, като очакванията са действията на Тръмп да доведат до намаление на ръста на приходите с 20%.

Рен Джънфей коментира, че търговска война между САЩ и Китай в крайна сметка ще се окаже полезна за неговата страна, защото ще стимулира икономически реформи. За да устои на атаките Китай ще улесни и подобри още повече условията за бизнес в страната. Родното производство ще бъде стимулирано, което ще повиши икономическата и технологична независимост на страната.

Huawei обаче никога няма да забрави атаките, и не би открила производствени мощности за 5G оборудване в САЩ дори в бъдещ момент да бъде поканена да направи това.

Рен обаче заяви, че Huawei е "много благодарен" на американските фирми, които са допринесли много за развитието на Huawei. Голяма част от консултантите на Huawei са идвали от американски компании, като IBM.

"Вината трябва да бъде насочена към американските политици, а не към компаниите", допълни той.