През последните месеци популярността на криптовалутите нарасна рязко заради повишаването на цените им, което доведе до сериозен ръст в продажбите на видеокарти. Ново проучване на Jon Peddie Research (JPR) показва, че през последното тримесечие на 2020 доставките на такива компоненти са се увеличили с 20.5% спрямо предходния период и с 12.4% на годишна база, предава Mobile Bulgaria.

Поглед към представянето на трите основни производители на видеокарти (дискретни и интегрирани) показва, че спрямо третото тримесечие доставките на AMD са нараснали с 6.4%, при Intel увеличението е с 33.2%, а при Nvidia е отчетен спад със 7.3%. Като резултат от дистанционната работа и обучение заради пандемията доставките на лаптопи за периода за първи път да надминали 230 милиона броя, което е с 49% повече на годишна база.

Що се отнася до продажбите външни видеокарти JPR те са били повлияни от гейминга и оборудването на домашни офиси. Агенцията смята, че високата консумация на енергия на тези компоненти не ги прави подходящи за копаене на криптовалути. Освен това скоро в архитектурата на Ethereum ще настъпят драстични промени, които ще направят мощните карти безполезни за генериране на тази популярна криптовалута, така че инвестирането на сериозни суми в тях се очертава крайно неразумно.

Става дума за преминаването към Ethereum 2.0, когато мрежата ще започне да работи с Proof-of-Stake (PoS) механизъм вместо с Proof-of-Work (PoW). Сега участниците в мрежата решават сложни задачи, които им дава право да обработят блок от трансакциите, което им носи награда в криптовалута. При PoS копаенето се заменя от нова система, която възнаграждава участниците според количеството криптовалута, което са свързали в мрежата. За това не са нужни мощни и скъпи видеокарти.

Разбира се, преходът към новата система няма да стене веднага и ще мине известно време преди Ethereum да премине напълно към PoS. Трансформацията на мрежата стартира в края на миналата година, а финалната фаза се очаква догодина и то в случай, че всичко върви по план. Дотогава обаче геймърите ще продължат да имат силна конкуренция за ценните видеокарти. Междувременно Nvidia обяви серия от карти, които са създадени за копаенето на криптовалути, а вече има слухове, че и AMD ще предложи такива решения.