Основаната през 2018 г. японска компания SkyDrive не очаква да пусне в серийно производство електрически самолет преди 2024 г., но вече е готова да демонстрира ангажимента си за подобряване на неговите характеристики. В сравнение с първоначалната версия на едноименния електрически самолет, производствената версия трябва да му позволи да превозва един пътник повече на борда и да лети с 5 км. по-дълго.

Вижте концепциите за летяща кола на SkyDrive >> >> >>

В първоначалната версия, както отбелязва самият разработчик, SkyDrive е трябвало да има по-скромни габарити, по-ниско тегло при излитане и възможност да превозва във въздуха само един пътник, който да дели кабината с пилота. В новата версия електрическото превозно средство с вертикално излитане (eVTOL) ще може да взема на борда си двама пътници и да ги превозва по въздуха на разстояние до 15 км със скорост до 100 км/ч. 

Предишната версия беше ограничена до тегло при излитане от 1100 кг. вместо сегашните 1400 кг., а пробегът без презареждане не надхвърляше пет или десет километра. Според SkyDrive куполообразното разположение на 12-те електромотора на витлото трябва да осигури по-добра производителност. Компанията дори се е заела да патентова тази форма на рамата с тягови двигатели.

В новия вариант размерите на самолета са се увеличили от 9,4 × 9,4 × 2,7 м. на 13 × 13 × 3 м., въпреки че броят на електрическите двигатели остава същият. Снимка на интериора показва, че зад седалката на пилота вече могат да се настанят двама пътници, а достъпът до пилотската кабина се осигурява от две повдигащи се врати.

В завода на Suzuki в централна Япония ще бъде отделено място за сглобяването на тези самолети, което ще се управлява от специално създадено дъщерно дружество SkyDrive. Японският автомобилен производител не само ще предостави мястото за сглобяване, но и ще помогне за намирането на квалифициран персонал и ще осигури доставката на компоненти.

Споразумението между двете компании беше подписано още през март миналата година. SkyDrive очаква да получи разрешение да демонстрира възможностите на своя дрон на изложението в Осака, което е насрочено за 2025 година. До 2026 г. компанията се надява да получи разрешение да извършва редовни полети в Япония, като планира да получи разрешение и в САЩ. Сглобяването на самолета в завода на Suzuki ще започне до края на пролетта на 2024 г., но SkyDrive няма да може да извършва серийни доставки без съответните одобрения.