Новата свръхмощна ракета на НАСА за полет до Луната, чиято стойност е четири милиарда щатски долара, устоя на бурния вятър и проливния дъжд, предизвикани от урагана Никол, на стартовата площадка във Флорида, съобщи Ройтерс, позовавайки се на резултати от първоначална инспекция.

Експертите са констатирали минимални щети след природната стихия.

Сензори на няколкостотин метра над стартовата площадка са регистрирали ветрове със скорост над 136 км/ч, с пориви от 160 км/ч. Това е било изпитание за дизайна на ракетата с височина на 32-етажна сграда и е изложило на риск космическата апаратура, чието изстрелване вече бе забавено заради технически проблеми.

Преди бурята от НАСА обявиха, че ракетата е проектирана да издържи на вятър със скорост до 136 км/ч.

Националният център за ураганите в Маями съобщи, че максималната скорост на вятъра на повърхността е била 120 км/ч с по-силни моментни пориви при навлизането на урагана преди зазоряване в четвъртък южно от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал.

НАСА придвижи ракетата на стартовата площадка миналия четвъртък в навечерието на планираното за 14 ноември изстрелване за тестов полет без екипаж до Луната.

Говорител на НАСА не изключи вероятността ракетата да бъде изстреляна и на 16 ноември, като добави, че е рано да се потвърди точна дата, преди да са приключили всички инспекции.