Мобилните оператори по света бързо разширяват обхвата на своите 5G мрежи, а инвестициите в това водят до сериозно подобряване на скоростите на трансфер най-вече в големите населени места. Това показва и един от последните доклади на Ookla, който показва кои са световните столици с най-високи 5G скорости през първата половина на годината, предава Mobile Bulgaria.

Оказва се, че в топ 15 попада и София, която със средна скорост на изтегляне на данни 260.55 Mbps се намира на 12 място. Първата позиция е за норвежката столица Осло със средна скорост 526.74 Mbps, а втората позиция е за Сеул с 467.84 Mbps. Челната тройка се допълва от Абу Даби със скорост 421.26 Mbps. Прави впечатление, че в топ 15 има само четири европейски столици и една от тях е София.

Топ 10 на столиците с най-бавни 5G скорости се оглавява от Кейп Таун, а половина от него са европейски градове - Варшава, Прага, Будапеща, Амстердам и Загреб. От Ookla посочват, че представянето на 5G мрежите по света се подобрява с много бързи темпове и ще е интересно да видим как ще се промени ситуацията през следващите тримесечия.