Първите изображения, изпратени от сондата "Евклид", показват галактики и звезди на милиони километри от Земята, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Сондата беше изстреляна с ракета Falcon 9 на компанията SpaceX от космическата площадка Кейп Канаверал във Флорида на 1 юли т.г. Дестинацията на "Евклид" беше точката на Лагранж. Целта на мисията е изследването на тъмната енергия и тъмната материя - двете най-големи загадки на вселената.

Европейската космическа агенция нарече мисията крайъгълен камък в изучаването на вселената. Спирални и елиптични галактики, близки и далечни звезди, клъстери и още много космически обекти могат да бъдат видени на снимките, направени от "Евклид".

Черно-белите изображения, направени от сондата посредством инструмента за визуални изображения (VIS), позволяват да се види формата на галактиките. Червените изображения са направени посредством втория инструмент на сондата - близък инфрачервен спектрометър и фотометър (NISP). Благодарение на тях може да се прецени количеството светлина, което излъчват галактиките при всяка дължина на вълната.

След повече от 11 години подготовка и развитие на проекта "Евклид" е изключително вълнуващо да видим тези снимки, обяви проектовият мениджър Джузепе Рака.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО