Тази седмица Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) даде разрешение на американската аерокосмическа компания SpaceX на милиардера Илон Мъск да изстреля до 7500 сателита от следващо поколение Starlink v2.0 за интернет услугата Starlink.

В същото време FCC не одобри изцяло заявлението на SpaceX, с което се иска разрешение за разполагане на близо 30 000 сателита Starlink в ниска околоземна орбита. Комисията ще реши дали да разреши такъв брой спътници, след като космическите апарати, за които вече е дадено разрешение, са в орбита, т.е. след изстрелването на 7500 спътника Starlink v2.0. Според съобщенията регулаторът е определил ограничение на броя на спътниците в космическата констелация на SpaceX, за да "отговори на опасенията относно орбиталния боклук и заплахите за космическата сигурност".

Решението на FCC е от ключово значение за плановете на SpaceX да разшири своята сателитна интернет мрежа. По-рано конкурентните услуги Viasat, DISH и Amazon Kuiper се противопоставиха на разрешаването на SpaceX да изстреля 30 000 спътника.

Досега SpaceX е изпратила в орбита около 3500 спътника Starlink от първо поколение. Към юни интернет услугата Starlink има около 500 000 потребители. Продуктовата гама на Starlink непрекъснато се разширява. Към момента компанията предоставя услуги на частни лица, компании, както и на авиационната и морската индустрия.