Идеята за вечна младост или вечен живот е пленявала умовете на хората още от древността. Според MIT Technology Review учените наистина са близо до пробив.

Рик Клауснер е основател и главен учен на биотехнологичния стартъп Altos Labs. Той обещава "медицинско подмладяване" чрез метод, насочен към нулиране на епигенома на ДНК. Техниката на практика програмира клетките, но може да има непредсказуеми ефекти, свързани с нежелани мутации или рак.

Независимо от това, Клауснер казва, че успешно е тествал технологията върху мишки. Данните от експеримента му не са публикувани никъде, но ученият твърди, че е препрограмирал мишки от диабет и е удължил живота им.

MIT Technology Review отбелязва, че научен консенсус за това какво причинява стареенето няма. Това прави начините за спирането или обръщането му доста "алхимични".

Основният контрааргумент срещу технологията е, че тя връща клетките обратно към тяхното състояние на ембрионални стволови клетки. В процеса те губят своята епигенетична идентичност, а това може да доведе до несъвместимости.

Клаузнер твърди, че частичното използване на метода работи без странични ефекти при мишки.

И докато учените имат резерви към обещанията на Altos Labs, то някой от най-богатите хора в света вече са инвестирали в компанията. Сред тях попадат и имената на милиардерите Джеф Безос и Юрий Милнер.