Понижава се температурата на борда на скачения с Международната космическа станция (МКС) руски кораб "Союз МС-22", в който се разхерметизира радиатор на външната система за термоконтрол, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Роскосмос.

От руската агенция уточняват, че градусите остават в рамките на зададените параметри.

Планирана е инспекция на капсулата с помощта на камерите на дистанционния манипулатор. "Резултатите ще бъдат предадени на Земята в понеделник сутринта", допълват от Роскосмос.

За "леко" повишение на температурата на "Союз МС-22" беше съобщено в петък след регистрирано изтичане на охлаждаща течност от кораба, вероятно причинено от удар на микрометеорит.

Заради инцидента планирано излизане на руски космонавти в открития космос беше отменено.

Среща, на която ще бъдат разработени препоръки за действия заради разхерметизацията на радиатора на пилотирания космически кораб "Союз МС-22", ще се проведе в края на декември.

Руските космонавти Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и астронавтът на НАСА Франк Рубио пристигнаха на МКС с капсулата "Союз МС-22" през септември. В момента освен тях на орбиталната станция се намират астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада, на Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) Коичи Ваката и Анна Кикина от Роскомос.