Като част от своята предизборна кампания, американският президент Доналд Тръмп бе обявил, че ще "изгради стена" по границата между Мексико и САЩ, за да спре емигрантския поток и множеството хора, които ежедневно влизат в страната. Дали е спазил обещанието си, това оставяме на политическите анализатори, но е факт, че администрацията на държавния глава сключи договор с компания, която започва да пази границата на САЩ с помощта на ... изкуствен интелект.

Договорът е първоначално за срок от 5 години и е сключен с Anduril Industries - новата компания на основателя на Oculus VR Палмър Лъки. Между Мексико и САЩ ще бъде създадена виртуална стена, която с помощта на изкуствения интелект ще спира незаконните опити за пресичане на границата между двете държави.

Всичко ще се случи до 2022 година, когато компанията ще приключи с инсталирането на 200 интелигентни станции за контрол на пространството в близост до границата. Благодарение на комбинация от сензори и слънчеви батерии, подпомогнати от специален софтуер, системата ще може да разпознава хора, животни, транспортни средства и всичко друго, преминаващо през границата.

Кулите ще се управляват от Latur AI. Този изкуствен интелект ще обединява данните от всички камери и сензори, и с висока точност ще идентифицира движещите се обекти, като вече анализираната информация ще подава на граничните служби и правоохранителните органи.