Преди една година ви показахме филмите, чието действие се развиваше през 2022 г. Холивуд си представяше последните 12 месеца изпълнени със социални и природни катаклизми. Темата за пренаселването и геоинженерството бе застъпена от филмите Soylent Green (1973) и Geostorm (2017).

Всеки може сам да прецени доколко киноиндустрията е познала с прогнозите си за 2022. Ние от своя страна ще продължим с традиционната си поредица и ще ви представим филмите, чието действие се развива през 2023 година.

Този път Холивуд има доста по-малко филми, чието действие се развива в приближаващата се 2023 г. Прави впечатление фактът, че и трите филма са дебютирали през последните 10 години. Два от тях са комиксови и част от вселената Marvel. И трите ленти са дело на едни от най-големите медийни конгломерати в света. Зад първия филм стои Comcast, а зад другите два - The Walt Disney Company. Монополът над създаването и разпространението на филмите не е тема на днешния материал. Нека видим как Холивуд си представя 2023 година:

  • The Purge: Anarchy (2014)

През 2014 година излиза лентата The Purge: Anarchy, тя е продължение на успешния филм от 2013 г. The Purge.

Във вселената на филма САЩ се спасяват от икономически и социален колапс, въвеждайки дата, в която всички престъпления са позволени. Вакханалията е позволена от тоталитарна политическа партия, наречена "Новите бащи-основатели на Америка".

Основният момент във филма е появата на успешно съпротивително движение срещу чистките. Бунтовниците успяват да "хакнат" ефира и да изобличат лидерите на партията зад "Чистката".

The Purge: Anarchy рисува свят на назрял социален конфликт, в който градовете могат да се превърнат в капан. По-слабите и бедните са най-лесната мишена на беззаконието. Филмът обаче рисува и възможния успех на съпротивата срещу него.

Чисто филмово, The Purge: Anarchy едва ли е най-добрият представител на "седмото изкуство". Буквалните му прогнози за 2023 година също изглеждат трудно осъществими. Едва ли някой би въвел буквална "Чистка" - ден, в който всички престъпления са позволени. Позволените от закона убийства и толерирани престъпления обаче са добро описание на войната. А тя със сигурност ще бъде тема на 2023 г.

  • X-Men: Days of Future Past (2014)

Ако продължим традицията си да разглеждаме прогнозите на Холивуд за предстоящите години, то със сигурност ще стигнем до момент, в който всички ленти ще бъдат комиксови. Само по себе си това може да се нарече антиутопия.

X-Men: Days of Future Past също рисува една антиутопична 2023 г. В нея роботи, наречени Sentinels, са програмирани да преследват и убиват. В Москва те атакуват малка група оцелели от X-Men.

Ако се абстрахираме от комиксовите герои, то филмът съдържа интересни теми. В X-Men: Days of Future Past се говори за пътуване в миналото, експерименти с ДНК и невинен, обвинен за убийството на Джон Кенеди.

Действията на супер-героите променят времевата линия и изтриват мрачното бъдеще на 2023 г.

Лентата дебютира през 2014 година и отново представя 2023 година, като антиутопична. От филма можем да извлечем важна поука.

Пътуването във времето е невъзможно, а супер-героите са измислица. Въпреки това, действията или бездействията на всеки от нас влияят на бъдещето. От изборите ни в настоящето зависи дали то ще бъде мрачно или ще успеем да предотвратим това.

  • Eternals (2021)

Богоподобни супер-герои са изпратени на Земята от древна извънземна раса. Това става преди 7000 години. Целта им е да унищожат "девиантите". Последните са раса от органични същества, които се изпращат на други планети, за да осигурят развитието на интелигентен живот. Девиантите постигат това, като елиминират върховите хищници на планетите, позволявайки на популациите от интелигентни същества да растат. Накрая обаче те стават заплаха за самия живот.

За Eternals 2023 година е ключова и апокалиптична. През тази година населението на Земята е достигнало необходимите нива, за да доведе до появата на нов "Небесен", който ще се роди от ядрото й. След рождението и той би донесъл живот на други светове, но появата му е гибелна за този.

Във филмът този цикъл на прераждане е прекъснат в името на човечеството и избягване на апокалипсиса. Темата за богоподобните извънземни влиянието върху миналото и бъдещето им е ключова за лентата.

През 2021 година Eternals предизвика серия от новини. Причината за тях не е темата на филма, а отказът на някои държави да го излъчват.

Китай не допусна лентата до киносалоните си. Причината за това е коментар на режисьорката от 2013 година. В него тя описва страната, като "място, където има лъжи навсякъде".

Филмът не е пуснат и в Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн и Оман поради представянето на екранна гей двойка. Кината в Обединените арабски емирства, Йордания, Ливан и Египет излъчват цензурирана версия, в която всички любовни сцени липсват. За да бъде излъчен в Индонезия Marvel се съгласява да изреже всякакъв вид любовни сцени, включително целувката на гей двойката.