Засиленият фокус върху инвестициите на TSMC в САЩ доведе до церемония по полагането на основите на нова производствена линия в технологичния парк Тайнан в югозападната част на острова, където започна масовото производство на 3 nm продукти, а в съседство ще се произвеждат и 5 nm чипове. Също така беше обявено, че компанията ще произвежда за първи път в света 2-nm продукти, също в Тайван.

Според Nikkei Asian Review, председателят на TSMC Марк Лиу е заявил по време на церемонията, че компанията е похарчила 60,4 млрд. щ. долара за изграждането на новото съоръжение в Тайнан, където се разработва масово производство на 3 nm чипове, което е един път и половина повече от планираните разходи за изграждането на два завода в американския щат Аризона. Ако всичко върви по план, вторият от строящите се заводи в САЩ няма да може да произвежда 3 nm продукти преди 2026 година.

Тайванският строеж привлече 23 500 работни места, когато заводът бъде построен, и ще създаде около 10 000 работни места в сектора на високите технологии. През следващите десет години, според Марк Лиу, полупроводниковите компоненти само ще увеличават влиянието си в световната икономика. За първи път ръководството потвърди намерението на TSMC да изгради заводи в Тайван, които да произвеждат 2 nm продукти в бъдеще. Две специализирани предприятия ще бъдат изградени на няколко етапа в централната част на острова в Тайчун и в северната част в Синджу. Все още не е уточнен мащабът на инвестициите в тези съоръжения и времето за пускане на 2nm продукти.

Тайванският вицепремиер Шен Джонг-чин, който присъстваше на церемонията, заяви, че слуховете за желанието на TSMC да премести производството си от острова нямат никакво основание. Марк Лиу добави, че пазарният размер на продуктите, които ще използват 3-нанометрови чипове, ще нарасне до 1,5 трилиона долара в рамките на пет години. Конкурентът Samsung Electronics започна да произвежда 3-нанометрови продукти за клиенти още през юни тази година, но се счита, че компанията има сравнително проста структура и отстъпва по сложност на технологиите на компонентите, които TSMC започна да произвежда с 3-нанометрова технология този месец. Официално компанията спази собственото си обещание да произвежда 3nm продукти през втората половина на 2022 година.